Bize ulaşın: +90 242 254 07 15
Tuvalet ve Banyo Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Tuvalet ve banyo temizliği insan sağlığı açısından en çok dikkat edilmesi gereken konulardandır. Banyo ve tuvalet mikropların en çok bulunduğu yerlerdendir. Ev temizliği yaparken bu alanlara daha hassas davranılması gerekir. Tuvalet ve banyo için kullanılabilecek olan çok fazla temizlik malzemesi vardır. Bu malzemeler kullanıldığında çok daha etkili bir temizlik yapılabilir. Tuvalet ve banyo temizliği yapılırken, alanda yer alan ve temizliğe engel olan malzemeler çıkarılmalıdır. Bazı evlerde tuvalet ve banyo bir aradadır. Bu aşamada tuvalet kâğıdı, havlu, şampuan, diş fırçası gibi malzemeler dışarda olmalıdırlar.
Klozet Temizliği

Klozetlerin iç kısımlarında mikrop ya da bakteriler rahatlıkla yaşayabilirler. Bunu engelleyebilmek için, temizliğin düzenli ve sık olarak yapılması gerekir. Uzun süre temizlik yapılmayan klozetlerde siyah ve sarı lekeler oluşmaya başlar. Klozet temizliklerinin başarılı olarak yapılabilmesi için, çok iyi tuvalet fırçaları ve kaliteli çamaşır suları kullanılmalıdır. Klozet temizliğinde kullanılabilecek olan malzemelerden bazıları şunlardır;
- Tuvalet fırçası
- Çamaşır suyu
- Kireç çözücü
- Amonyaklı krem gibi ürünler klozet temizliklerinde sıklıkla kullanılabilir.
Fayans Temizliği

Ev temizliği yapanlar, derz ve fayansların kirli olmasından muzdariptir. Hele ki oturulan ev bir de kirli olarak teslim alınmışsa, daha çok uğraştırıcı olabilir. Fayans temizlikleri yapılırken farklı temizlik malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler sayesinde fayanslardan çıkmayan kalıcı lekeler yok edilebilir.
Antalya temizlik şirketleri, klozet temizliği, fayans ya da derz temizliği açısından uzman kişilerle doludur. Önemli olan firma seçimlerinin doğru yapılmasıdır. Firmaların ne kadar başarılı oldukları yaptıkları temizlikle de ortaya çıkar.
Derz Temizliği

Parke ve derzler, evlerde temiz olmasına en çok dikkat edilen alanlardandır. Bu alanların temiz olması, o evin ne kadar temiz olduğunun da anlaşılmasını sağlar. Fayans ve buna benzer taşlar arasında yer alan çizgiler derz olarak adlandırılır. Derz renkleri çoğunlukla beyaz, siyah ya da gri renklerdedir. Eğer ki düzenli temizlikleri yapılmazsa zaman içerisinde kirlenebilirler.
Özellikle beyaz derzleri kiri daha ön plana çıkar. Eskiye nazaran beyaz derzlerin temizliğini yapmak daha pratik hale gelmiştir. Derz temizliklerinde;
- Derz mavi suları
- Derz kalemleri
- Derz deterjanı
- Çamaşır suyu ve karbonat karışımı kullanılabilir. Bu şekilde bu alanın temizliği daha rahat bir hale gelmiştir.
Lavabo Temizliği

Lavabolar içerisinde her türlü malzeme yıkanabilir. Bu da çok sık kirlenmelerine neden olur. Çok fazla kirlenmeleri nedeniyle en çok temizlenmesi gereken yerlerde lavabolardır. Lavabolar temizlenmediği takdirde evde yaşayanlar için enfeksiyon kaynağı olabilir. Bu da çok ciddi hastalıklar için davetiye hazırlar.
Lavabolar, paslanmaz çelik ya da porselen şeklindedirler. Porselen olan lavaboların kirleri daha göze batar. Paslanmaz lavaboların temizliği o kadar zor değildir. Öncesinde ılık su, sabun ve fırça yardımıyla kaba temizlik yapılabilir. Çıkmayan kirler için çamaşır suyu gibi malzemeler kullanılabilir. Lavabo içi kadar, dışının temizliğine de dikkat edilmesi gerekir.
Lavaboların içerisindeki mikrop ya da bakterilerin ölmesi için 15 dakika kadar bekletilmesi gerekir. Bu arada evin diğer bölümlerinin temizliğine devam edilebilir. Bu süreden sonra son olarak lavaboların içi sabun kalıntılarından arındırılır. Eğer ki halen lekeler varsa limon suyu ve tuz dökülebilir. Son olarak kuru bir bez yardımıyla silinerek temizlik sonlandırılabilir.
Duşakabin Temizliği

Şebeke suyundan gelen kireçli suyla birlikte duşakabin camında, batarya üzerinde ve duş başlığı setinde oluşan kireçlerin, su kalıntılarının giderilmesi için kireç çözücü kimyasal ürünler kullanabilirsiniz.
Duşakabin camında su lekesi kalmasına neden olan bir diğer etken ise camın duştan sonra kısa sürede kurumamasıdır. Duş aldıktan sonra, banyo içerisinde sıcak havaya bağlı olarak nem oranı artar. Böyle bir ortamda, zaten ıslak olan duşakabin camının kuruması ise çok daha uzun sürer. Duşakabin camında kalan su damlacıkları ise uzun periyotlarda su lekelerine dönüşür.
Su damlacıklarının önüne geçmek istiyorsanız, duştan sonra duşakabinin ve banyonun kapısını açık bırakabilirsiniz. Böylece nemli havanın etkisi çok daha kısa sürecek ve duşakabin camlarınız daha kısa sürede kuruyacaktır. Ancak su lekelerine kesin çözüm istiyorsanız, camları her duştan sonra kendiniz kurulamalı ya da çek-pas yardımı ile suyu camdan temizlemeniz gerekmektedir.
Ayrıca su giderinin temizliğini de haftada birkaç kez yaparak biriken saç ve kıllardan arındırıp tıkanmaması için önemlidir.
Ayrıca bakınız:
Kurumuş Pimapen Bantları Nasıl Temizlenir?
Leave a Reply